Ljubljanski mednarodni festival kratkih filmov - LISFF
klub Gromka, Metelkova mesto
11. – 13. marec 2014

Kratki filmi predstavljajo izvorni film, saj se je zgodovina filma začela prav s kratkim filmom. Dolgo časa so bili kratki filmi obvezni uvodni repertoar pred celovečerci. V 30-tih letih 20. stoletja je ameriška filmska industrija kratke filme nadomestila z dolgometražnimi. Odtlej se je ravnovesje moči premaknilo v prid dolgometražnih filmov, čeprav bi marsikateri dolgometražni film svoje bistvo povedal že v okviru kratkega filma.
Kratki filmi obstajajo izven definicij in meja. Mednje lahko prištejemo vse filme, ki niso dovolj dolgi, da bi jih lahko po standardih filmske industrije označili za dolgometražne. Ker niso produkt komercialne filmske industrije, se tudi težko prodajajo, kar pa pogosto niti ni njihov namen. Čeprav le v Evropi letno nastane več tisoč kratkih filmov profesionalne produkcije, medtem ko je amaterska produkcija nepreštevljiva, dandanes, razen na festivalih, skorajda nimamo možnosti ogleda kratkometražnih filmov.

LISFF je nizkoproračunski in nekomercionalni klubski družabni dogodek, ki sledi duhu prvega legendarnega javnega prikazovanja kratkih filmov iz leta 1895, v Grand Cafe v Parizu.
Ogled filmov časovno ni zavezujoč, ker se festival odvija v klubu, pa predstavlja tudi priložnost za druženje.
Kot kratki filmi sami, se tudi festival giblje izven konvencionalnih okvirjev in meja. Gre za prvi čezmejni festival, ki deluje neodvisno in povezuje občinstvo od Norveške do Albanije. Od leta 2009 se vsako pomlad odvija v Klubu Gromka na Metelkovi v Ljubljani. V sodelovanju s kinotekami, umetniškimi kini in filmskimi klubi pa se LISFF vsako leto odpravi tudi na pot ter organizira retrospektive v drugih evropskih mestih, kot so Gradec, Dunaj, Helsinki, Oslo, München, Skopje in Tirana.


Festival sledi nekomercionalnemu duhu, zato je vstop prost. Vsi filmi so predvajani z angleškimi podnapisi. Festivala ne boste zasledili na reklamnih panojih ali na zaslonih v ljubljanskih avtobusih. Zato pa si boste lahko na festivalu ogledali 61 dokumentarnih, eksperimentalnih, animiranih in igranih kratkih filmov iz 26 držav.

LISFF je najbolj obarvan, sproščen
in neodvisen filmski dogodek v Sloveniji!
Prisrčno vabljeni na večerna druženja z nami!

Program je na voljo na: http://lisff.blogspot.com/